Tannkjøttsbehandling

Et friskt tannkjøtt har lys rosa farge, det blør ikke når du pusser mykt og forsiktig og du får heller ikke vondt når du pusser tennene. Tennene er festet til kjeven med elastiske fibre, derfor vil tennene dine være litt mobile når du prøver å rikke på dem. Dette er helt normalt. 

Tannkjøttssykdom (periodontitt), er en tannfestesykdom. Det betyr at tennene dine ikke sitter så godt fast i kjeven. Graden av festesykdom avgjør hvor løse tennene dine kjennes når du prøver å rikke på dem. En tann med langt kommet periodontitt kan være ganske løs. Alle tennene i munnen trenger ikke være like hardt angrepet av sykdommen.

Årsaken til periodontitt er som oftest feilaktig renhold av tennene over lang tid. Når belegg og tannstein på tennene blir liggende for lenge i kontakt med tannkjøttet oppstår det en betennelsesreaksjon der. Det vil resultere i overfladisk betennelse (gingivitt) eller dyperegående betennelse (periodontitt). Du kan merke det ved smerter i tannkjøttet, dårlig ånde, endret smaksopplevelse og at tennene kjennes løse.

Det er veldig viktig at du lar oss se på det. For hard børsting kan også være galt og føre til børsteskader, vi viser deg god teknikk.

Andre årsaker til periodontitt kan være røyking, arvelighet, medisinbruk og annen sykdom.

Sykdommen merkes først med begynnende blødning og ubehag fra tannkjøttet når du pusser tennene. Etterhvert kan du få mer vondt i tannkjøttet, og du kan merke at du har dårlig smak i munnen. Dårlig ånde kan også være et problem knyttet til periodontitt. Til slutt kan sykdommen resultere i alvorlig festetap med tap av tenner. 

Det tar lang tid fra begynnende blødning i tannkjøttet til alvorlig sykdom med festetap. 

Ved riktig behandling er prognosen for tennene dine ved gingivitt/periodontitt veldig god, men det krever at du gjør en innsats hjemme. Vi viser deg hvordan du kan få et godt renhold og et friskt og sunt tannkjøtt. Noen ganger krever det at du må gå ofte til tannlegen for å rense tannstein og fjerne uønsket belegg som irriterer tannkjøttet. Hvis du har alvorlig sykdom kan vi henvise til en periodontist, en tannlege som er videreutdannet i tannkjøttssykdommer. Det er periodontister både i Tønsberg og Sandefjord, men du må ha henvisning for å komme til en av disse.

Dersom du har tannkjøttssykdom (periodontitt), vil Helfo dekke noe av kostnadene til tannkjøttsbehandling. Dette oppgjøret trenger du ikke å tenke på, vi ordner det for deg med direkte oppgjør med Helfo.